admin összes bejegyzése

Aktuális – Aktuálne

———————————————————
PÁLYÁZATI  FELHÍVÁS
A Kisebbségi Jogvédő Intézet a korábbi évekhez hasonlóan idén is meghirdeti esszépályázatát, melyre várja a beérkező pályamunkákat, melyeket az érintettek május 31-ig küldhetnek el a jogvedo.intezet@kji.hu e-mail címünkre doc vagy docx formátumban. További részleteket a pályázati kiírásban, valamint Szerzői Útmutatóban találnak

——————————————————————-

PÁLYÁZATI  FELHÍVÁS

A Pálfi István Régiófejlesztési Alapítvány meghirdette a Pálfi István Ösztöndíj Programot: részletek: Palfi_I_Osztondij_Program_palyazati_kiiras_2019_01

————————————————————
Romsics Ignác akadémikus, történész előadása a TéKa (Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása) és az Impulzus által szervezett Domus Café előadássorozaton, amelynek az MTA Domus Collegium Hungaricum épülete adott otthont 2019. március 12-én.

—————————————————————————————–
Tisztelt Pályázók!
A Kisebbségi Jogvédő Intézet a korábbi évekhez hasonlóan idén is meghirdeti esszépályázatát, melyre várjuk a beérkező pályamunkákat, amelyeket május 31-ig küldhetnek el a jogvedo.intezet@kji.hu e-mail címünkre doc vagy docx formátumban. További részleteket a csatolt pályázati kiírásban találhatnak. A benyújtandó pályamunkák esetében kérem kövessék a csatolmányban szintén megtalálható Szerzői Útmutatót! Sok sikert kívánunk!

Szerzői útmutatóKJI

Esszépályázat felhívás 2019

 

———————————————————————————–

Az ELTE Márton Áron Szakkollégiuma idén is meghirdeti “Interdiszciplinaritás a Kárpát-medencében” című PhD-konferenciáját külhoni magyar hallgatóknak.

Részleteket itt talál: https://martonaron.elte.hu/content/phd-konferencia-felhivas-2019-pecs.t.6339

—————————————————————————————-

Vážení mladí vedeckí pracovníci! Tisztelt Fiatal Kutatók!

Fotky v galérii – Fotók a galériában

 

Revízia, oslobodenie alebo okupácia? Dejiny a pamäť prvej viedenskej arbitráže.

A TéKa – Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása

Revízió, felszabadulás vagy megszállás? Az első bécsi döntés története és emlékezete

 

——————————————————————————————
A Kincses Kolozsvár Egyesület és a szigethalmi Őskultúra Alapítvány közös szervezésében idén újra lehetősége adódik a Kárpát-medencei fiataloknak ,,Egy hajóban evezni”. A július 9-től 15-ig tartó túra alatt, a Mátyás király emlékév jegyében reneszánsz kori hajórekonstrukciókban haladunk végig a Duna történelmi magyarországi szakaszának egy kulcsfontosságú részén, Mecsértől Visegrádig. A több mint 150 km-es útvonalon a történelmi- és néprajzi jellegű beszélgetések, a közös ételkészítések, sátorépítések, az esti, tábortüzes beszélgetések révén az egyetemisták páratlan közösségi élményben részesülhetnek.
A túra utolsó napjaiban, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok alatt a reneszánsz udvari életet elevenítjük fel. Animátorokként, korabeli viseletbe öltözve, a hajórekonstrukciókban, illetve a palotában és a várban szórakoztatjuk majd a nagyérdeműt.
Figyelmükbe ajánlom továbbá a tavalyi túra Hajónaplóját is, melyből kiderül, miképp zajlott a projekt, milyen nehézségekkel kellett a csapatnak szembenéznie, mitől vált felejthetetlen élménnyé számukra az evezés. (http://magyarnapok.ro/2017/category/hirek/egy-hajoban-evezunk-hajonaplo/ )!
Jelentkezni június 28-ig lehet, az alábbi mail címen (adrienszilagyi94@gmail.com), a csatolt jelentkezési ív kitöltésével.

——————————————————————————————–

Tisztelt Fiatal Kutatók!

A TéKa, a Magyar-Szlovák Történész Vegyes  Bizottság, a Magyar Történelmi Társulat és a  Selye János Egyetem társszervezésével idén negyedik alkalommal rendezi meg társadalomtörténeti konferenciáját

 

Összeomlás, nemzeti önrendelkezés, államalapítás 1918-ban

A háborús nacionalizmusok hatása a Duna-medencében címmel.

A konferencia programja
0522_23_Komáromi_konferenciaprogram05_18
MEGHÍVÓ_konferencia_05_19
 Téka-absztraktok – 2018
 
 
 —————————————————————–
Pályázati lehetőség!
2018. július 8- 13. között a A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézettel közösen megrendezésre kerülő Nyári Egyetemre.
Bővebb információk:
 http://www.kji.hu/
 
 ——————————————————————————————-
——————————————————————————————-
A Márton Áron Kollégium és Szakkollégium (Debrecen), az ELTE Márton Áron Szakkollégium, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Debreceni Egyetem közös szervezésű PhD-konferenciát hirdet doktori és posztdoktori képzésben részt vevő, határon túli egyetemi hallgatók számára Interdiszciplinaritás a Kárpát-medencében címmel.

A konferencia időpontja: 2018. április 6. (péntek)
Helyszíne: Debreceni Egyetem, Főépület (4032 Debrecen, Egyetem tér 1.)

Jelentkezhet valamennyi Magyarország területén kívül született, magyar nemzetiségű, doktori/posztdoktori képzést folytató hallgató tanulmányainak helyszínétől függetlenül.

Részvételi szándékukat a jelentkezési lap és a tervezett előadás rövid, magyar nyelvű kivonatának elküldésével (formai követelmények a jelentkezési lapon) legkésőbb 2018. március 25-ig jelezhetik az alábbi e-mail címen:

masz@unideb.hu
Tárgy: „PhD-konferencia 2018”

Bővebb info:

PhD_konferencia_2018_felhivas

 

Még lehet jelentkezni a

MÁRTON ÁRON TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAM 2017/2018

és

MÁRTON ÁRON KUTATÓI PROGRAM 2017/2018-ra:

http://www.masz.balassiintezet.hu/hu/homehun/7-slideshow/826-m-aron-kutatoi-2/

http://www.masz.balassiintezet.hu/hu/homehun/7-slideshow/827-m-aron-2017-2018/

————————————————————————————A TéKa (Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és
Kulturális Társulása) és a Selye János Egyetem –
Tanárképző Kar – Történelem Tanszék közös
szervezésében
szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt
„Az első Bécsi döntés okmánytára” című könyv
bemutatójára.
Időpont: 2017.

Időpont: 2017. november 15. (szerda), 16:00
Helyszín: Monarchia Café (Európa udvar – Révkomárom)

Rendezvényünk plakátja:

konyvbemutato

———————————————————————————–

Kiváló lehetőség! Junior kutatói pozíció határon túli magyar nyelvű fiatal kutatóknak!

Információk itt:

Junior kutato pozicio

————————————————————————————–

A határon túli magyar doktoranduszszervezetek nyilatkozata
az ukrán oktatási törvény módosítása kapcsán

A határon túli magyar doktoranduszközösségek érdekeit képviselő szakmai szervezetek, a Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége, a Téka Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása, valamint a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete csatlakoznak az ukrán oktatási törvény módosítása kapcsán eddig közzétett nyilatkozatokhoz, támogatásukról biztosítják elsősorban partnerszervezetüket, a Momentum Doctorandus Kárpátaljai Magyar Doktoranduszok Szervezetét, de minden érintett diákot, hallgatót, tanárt és oktatási intézményt is.
Kisebbségi helyzetben tevékenykedő szervezetekként még inkább meg tudjuk érteni és át tudjuk érezni a kárpátaljai magyarság felháborodását az ukrán parlament által elfogadott új oktatási törvénnyel kapcsolatban, mely szűkíti a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogait. Ma, amikor tudományos eredményekkel igazolt az anyanyelvi oktatás fontossága minden szinten, teljesen érthetetlen, egyenesen irracionális egy ilyen döntés és folyományaként egy kiépült intézményi struktúra lerombolása.
E törvény, mely nem utolsósorban alkotmányellenes és sért több nemzetközi szerződést, visszafordíthatatlan következményekkel jár az egész Kárpát-medencei oktatási térre vonatkozóan is. Az ukrán államvezetés hozzáállása mélységesen elítélendő. Az ügyben eddig megnyilatkozó kárpátaljai és egyéb szervezetekhez csatlakozva kérjük az illetékeseket, hogy tegyenek meg mindent, hogy e szégyenteljes törvénytervezet ne léphessen hatályba.

Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége
Téka Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása
Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete

————————————————————————————-

Felhívás

 

Kárpát-medencei Történész Műhelyek Konferenciája

Piliscsaba, 2018. március 21–23.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán működő Kubinyi András Történész Műhely 2018. március 21–23-án kívánja megrendezni első alkalommal a Kárpát-medencei Történész Műhelyek Konferenciáját. Konferenciánk célja, hogy előmozdítsuk az egyes szakmai és öntevékeny egyetemi körök fiatal történészeinek és történészhallgatóinak párbeszédét, egyúttal lehetőséget nyújtsunk ahhoz, hogy a tudományos életben részt vevő hallgatói műhelyek tagjai megismerkedjenek, kapcsolatot létesítsenek egymással.

A rendezvényre szeretettel várjuk az egyes magyarországi és határon túli egyetemeken működő történész műhelyek, körök, egyesületek, illetve szakkollégiumok tagjainak jelentkezését, akik szívesen mutatnák be egy-egy előadás keretében kutatási témájukat, érdeklődési területüket, újabb kutatási eredményeiket. Az előadások bármely történeti korszakot érinthetnek, nincsen korszak- és témamegkötés.

A konferenciára mesterképzésben részt vevő, mesterképzésen végzett, illetve doktori programban részt vevő, de doktori fokozatot még nem szerzett műhelytagok jelentkezését várjuk.

A konferencia idejére a részt vevő hallgatóknak szálláshelyet és étkezést biztosítunk Piliscsabán.

Bővebb infó: felhivas_konf

                              jel_lap

————————————————————————————-


 

TEKA_konferencia_2017

TEKA_konferencia_2017

 

——————————————————————————

Aki netán lemaradt volna Romsics Ignác  trianoni békeszerződésről szóló előadásáról:

…és az azt követő vitáról:

Képek a Galériában!

————————————————————————————-

Pályázat

Megjelent a 2016/2017-es tanévre vonatkozó Márton Áron Kutatói és a Tehetséggondozó Program pályázati kiírása.

Részletek a kiírásban és 2016.12.12-től a www.martonaron.hu oldalon találhatóak meg.


Konferencia felhívás

Doktoranduszok Országos Szövetsége Irodalomtudományi Osztály 1. Konferenciája

„A jajt a sírig vinni hangtalan”

Az Első Világháború irodalmi és történelmi aspektusai a kelet-európai régióban

Visegrádi Négyes Konferencia

2017 február 10-11.

A konferencia honlapja: https://visegradiancountriesconference.wordpress.com/